Pierogi z serem twarogowym i jagodami

45 minut

Łatwe

4 porcje

Pierogi z serem twarogowym i jagodami, Serek mascarpone, Orzechy włoskie

Składniki

Pierogi z serem twarogowym i jagodami 230 g


Stracciatella


1 szkl. śmietanki 30%


125 g serka mascarpone


30 g czekolady gorzkiej (posiekanej)


Kruszonka z herbatników


70 g herbatników


1/2 szkl. orzechów włoskich


3 łyżeczki cukru waniliowego


1/3 szkl. masła (roztopionego)


Miętowa polewa


1 szkl. jogurtu greckiego (gęstego)


1 garść świeżej mięty


1 łyżka skórki z cytryny (startej)


1/3 szkl. miodu


Omasta z cynamonem


50 g masła


1/3 szkl. bułki tartej


2 łyżeczki cynamonu mielonego


2 łyżki cukru trzcinowego


Sposób przygotowania

1 Wersja 1 - Stracciatella : Aby przygotować pierwszy dodatek, połącz przy pomocy miksera śmietankę 30% i serek mascarpone. Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Gotową mieszankę nałóż na ugotowane pierogi.

2 Wersja 2 - Kruszonka z herbatników : W celu przygotowania kruszonki do pierogów należy użyć blendera. W urządzeniu połącz herbatniki, orzechy włoskie i cukier waniliowy. Po chwili dodaj roztopione masło. Kruszonkę rozprowadź na pierogach.

3 Wersja 3 - miętowa polewa : W tej wersji dzieło zwieńczy polewa miętowa. Tym razem połącz ze sobą jogurt grecki, świeżą miętę, skórkę z cytryny oraz miód. Połącz polewę z pierogami – danie jest gotowe!

4 Wersja 4 – omasta z cynamonem : Możesz również wykorzystać pyszną omastę cynamonową. Na patelni podgrzej masło, następnie dodaj bułkę tartą, cynamon i cukier trzcinowy. Mieszankę przełóż na talerz z pierogami – smacznego!