45 minut
Łatwe
4 porcje
Pierogi z serem twarogowym i jagodami, Serek mascarpone, Orzechy włoskie
Pierogi z serem twarogowym i jagodami 230 g
Stracciatella
1 szkl. śmietanki 30%
125 g serka mascarpone
30 g czekolady gorzkiej (posiekanej)
Kruszonka z herbatników
70 g herbatników
1/2 szkl. orzechów włoskich
3 łyżeczki cukru waniliowego
1/3 szkl. masła (roztopionego)
Miętowa polewa
1 szkl. jogurtu greckiego (gęstego)
1 garść świeżej mięty
1 łyżka skórki z cytryny (startej)
1/3 szkl. miodu
Omasta z cynamonem
50 g masła
1/3 szkl. bułki tartej
2 łyżeczki cynamonu mielonego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 Wersja 1 - Stracciatella : Aby przygotować pierwszy dodatek, połącz przy pomocy miksera śmietankę 30% i serek mascarpone. Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Gotową mieszankę nałóż na ugotowane pierogi.
2 Wersja 2 - Kruszonka z herbatników : W celu przygotowania kruszonki do pierogów należy użyć blendera. W urządzeniu połącz herbatniki, orzechy włoskie i cukier waniliowy. Po chwili dodaj roztopione masło. Kruszonkę rozprowadź na pierogach.
3 Wersja 3 - miętowa polewa : W tej wersji dzieło zwieńczy polewa miętowa. Tym razem połącz ze sobą jogurt grecki, świeżą miętę, skórkę z cytryny oraz miód. Połącz polewę z pierogami – danie jest gotowe!
4 Wersja 4 – omasta z cynamonem : Możesz również wykorzystać pyszną omastę cynamonową. Na patelni podgrzej masło, następnie dodaj bułkę tartą, cynamon i cukier trzcinowy. Mieszankę przełóż na talerz z pierogami – smacznego!