Kurczak po indyjsku

40 minut + czas marynowania

łatwe

4 porcje

recipe-img

Podudzie z kurczaka Konspol, Jogurt, Chilli w proszku, Koncentrat pomidorowy

Składniki

Marynata :


1/2 szklanki jogurtu


1/2 łyżeczki chilli w proszku


2 łyżki koncentratu pomidorowego


2 ząbki czosnku


2 łyżeczki świeżego startego imbiru


8 sztuk podudzia z kurczaka Konspol


1 duża cebula


1 papryka


1/2 łyżeczki kardamonu


2 łyżeczki zmielonej kolendry


1/3 łyżeczki kuminu


cynamon, słodka papryka


1 puszka pomidorów w zalewie


1 szklanka bulionu


olej lub masło klarowane


zielona kolendra


Sposób przygotowania

1 Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj posiekany czosnek, imbir, koncentrat pomidorowy, jogurt i chilli. Dodaj kurczaka, wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.

2 Następnego dnia paprykę i cebulę pokrój w dużą kostkę. W garnku podgrzej olej, dodaj cebulę i paprykę i przesmaż razem z kolendrą, kuminem, kardamonem, cynamonem i papryką w proszku.

3 Gdy cebula się zeszkli dodaj bulion i pomidory z puszki, chwilę podduś. W tym czasie podsmaż na patelni zamarynowane podudzia, a gdy się lekko zarumienią przełóż do garnka z sosem.

4 Wszystko razem duś około 20 minut. Podawaj z ryżem, posypane świeżą kolendrą