Leczo z kiełbasą

30-40 minut

łatwe

6-8 porcji

recipe-img

Kiełbasa Śląska z kurczaka Konspol, Papryka, Cebula, Pomidory

Składniki

300g kiełbasy śląskiej z kurczaka Konspol


2 papryki


2 cebule


2 pomidory


1 średni bakłażan


1 średnia cukinia


2 ząbki czosnku


1 szklanka bulionu lub rosołu


1 łyżeczka ostrej papryki w proszku


2 łyżki koncentratu pomidorowego


sól, pieprz, ziele angielskie


olej


liść laurowy


Sposób przygotowania

1 Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Kiełbasę pokrój w plastry. Bakłażana pokrój na grube 1,5 cm plastry, połóż na desce i oprósz solą. Gdy na ich powierzchni pojawi się sok przewróć na drugą stronę i ponownie posól. Odstaw na 10 minut.

2 Plastry umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w dużą kostkę. Cukinię pokrój w podobną kostkę. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kawałki.

3 W garnku rozgrzej olej i wrzuć najpierw cebulę z czosnkiem, a następnie pokrojoną w plasterki kiełbasę. Kiedy kiełbasa lekko się zarumieni dodaj paprykę, bakłażana i cukinię. Wszystko razem chwilkę podsmaż, a następnie wlej bulion i włóż pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw solą, pieprzem i papryką, wrzuć kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.

4 Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania dołóż koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku.