30-40 minut
łatwe
6-8 porcji
Kiełbasa Śląska z kurczaka Konspol, Papryka, Cebula, Pomidory
300g kiełbasy śląskiej z kurczaka Konspol
2 papryki
2 cebule
2 pomidory
1 średni bakłażan
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu lub rosołu
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, ziele angielskie
olej
liść laurowy
1 Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Kiełbasę pokrój w plastry. Bakłażana pokrój na grube 1,5 cm plastry, połóż na desce i oprósz solą. Gdy na ich powierzchni pojawi się sok przewróć na drugą stronę i ponownie posól. Odstaw na 10 minut.
2 Plastry umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w dużą kostkę. Cukinię pokrój w podobną kostkę. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kawałki.
3 W garnku rozgrzej olej i wrzuć najpierw cebulę z czosnkiem, a następnie pokrojoną w plasterki kiełbasę. Kiedy kiełbasa lekko się zarumieni dodaj paprykę, bakłażana i cukinię. Wszystko razem chwilkę podsmaż, a następnie wlej bulion i włóż pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw solą, pieprzem i papryką, wrzuć kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.
4 Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania dołóż koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku.