Pieczone bakłażany z kurczakiem i warzywami

20 minut + czas pieczenia

łatwe

4 porcje

recipe-img

Pierś z kurczaka, Bakłażany, Ser mozzarella

Składniki

2 piersi z kurczaka od Konspol


2 nieduże bakłażany


1 cebula


2 ząbki czosnku


kilka pieczarek


przyprawa do kurczaka


200 g tartego sera mozzarella


150 g pomidorków koktajlowych


sól, pieprz, oregano


świeża bazylia


oliwa lub olej


Sposób przygotowania

1 Bakłażany przekrój na połówki i wydrąż środki. Miąższ pokrój w niedużą kostkę i włóż do miski. Zarówno bakłażanowe łódeczki jak i miąższ oprósz obficie solą i odstaw na 10 minut aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Łódeczki opłucz pod bieżącą wodą i wysusz papierowym ręcznikiem, a miąższ przepłucz na sicie i odciśnij.

2 Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki i połowę pomidorków posiekaj na mniejsze kawałki. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka i lekko podsmaż na oliwie.

3 Pierś z kurczaka przełóż do miseczki, a na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki, dodaj miąższ bakłażana i posiekane pomidorki. Całość chwilę podduś.

4 Dodaj kurczaka i dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Wymieszaj z połową tartego sera. Formę do zapiekania posmaruj oliwą i ułóż w niej łódeczki z bakłażana. Wypełnij je przygotowanym farszem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut w 180°C.

5 Po tym czasie upieczone bakłażany posyp resztą sera i udekoruj pokrojonymi na połówki pozostałymi pomidorkami. Wstaw ponownie do pieca i piecz, aż ser się rozpuści. Podawaj na ciepło udekorowane świeżą bazylią.