Pierogi z kalafiorowym puree i buraczkami

25 minut

łatwe

4 porcje

recipe-img

Pierogi, Kalafior, Buraczki

Składniki


2 opakowania Pierogów roślinnych z tofu naturalnym i pastą szpinakową


puree z kalafiora:


400 g kalafiora


2 łyżki oliwy


2 łyżki śmietanki 30% (może być wegańska)


sól, pieprz


marynowane buraczki


2 gotowane buraczki


1 łyżka octu


1 łyżka miodu


listki szczawiu do dekoracji


Sposób przygotowania

1 Przygotuj puree. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedź, dodaj oliwę i ewentualnie śmietankę, zmiksuj.

2 Przygotuj buraczki. Na patelni rozgrzej ocet z miodem. Dodaj pokrojone w kawałki buraczki i chwilę przesmaż.

3 Pierogi przygotuj wg przepisu na opakowaniu.

4 Na talerzach ułóż pierogi, porcje puree kalafiorowego i buraczki. Posyp świeżo mielonym pieprzem i udekoruj listkami szczawiu.













Dania obiadowe - przepisy, które pokochasz

Wiele z naszych przepisów to potrawy tradycyjnie znane z polskich stołów. Dlatego, jeżeli uwielbiasz rodzimą kuchnię, to na pewno wiele z nich wpasuje się w Twoje upodobania.

Czytaj więcej

Doskonałym przykładem są różne wariacje na temat pierogów. Nasze sprawdzone przepisy na obiad obejmują między innymi pierogi z kalafiorowym puree, a także ich słodkie wersje z owocami lub serem twarogowym w przepysznej czekoladowej polewie.

Nasze przepisy na drugie danie obiadowe opierają się w dużej mierze na różnorodnej ofercie mięsa i produktów gotowych z oferty Konspol. Doskonałe polędwiczki z kurczaka z różnymi dodatkami na pewno na stałe zagoszczą w Twoim jadłospisie. Szczególnie mocno polecamy potrawy zawierające mięso z naszą gotową panierką, które jest nie tylko pyszne, ale zaoszczędzi Ci mnóstwo czasu podczas przyrządzania jedzenia.

Znajdziesz u nas także niejeden przepis na pyszny obiad niedzielny. To dania, które zdecydowanie zasługują na nieco bardziej uroczystą oprawę. Doskonale sprawdzi się w tym przypadku na przykład kurczak w pomarańczach albo devolay z kurczaka z serem.

Pierogi roślinne z tofu i pastą szpinakową w towarzystwie buraczków i kalafiorowego puree

Aby zjeść wykwintny obiad, nie trzeba wcale udawać się do renomowanej restauracji i płacić krocie. Wydaje Ci się, że nie jesteś w stanie przyrządzić kalafiorowego puree podanego wraz z roślinnymi pierogami z tofu i pasty szpinakowej? W takim razie zaskoczymy Cię, ale jest to jak najbardziej możliwe, a co więcej, potrzebujesz na to zaledwie 25 minut. Pierogi buraczkami i serem to danie, któremu nikt się nie oprze! Zapoznaj się z naszym przepisem i zaskocz swoich domowników obiadem niczym od utytułowanego kucharza.

Pierogi roślinne z tofu wędzonym i pastą szpinakową z buraczkami

Najpopularniejsze pierogi to te z serem (ruskie), mięsem czy truskawkami. Ale równie pyszne są te z innym farszem. Dlatego, zamiast ograniczać się do sprawdzonych smaków, warto wypróbować te mniej znane, które są równie przepyszne. Naszą propozycją są pierogi roślinne z tofu i pastą szpinakową - zamkniętą w cienkim, delikatnym cieście. Te wyśmienite pierożki roślinne można spożywać na obiad, ale także jako przekąskę czy ciepły lunch. Doskonale smakują solo, choć jeśli chcemy zaserwować je na obiad, to świetnym pomysłem będzie podanie ich z puree kalafiorowym i burakami. Jak przygotować taki wystawny obiad? Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na pierogi z serem i buraczkami. Idealne połączenia smakowe, delikatne ciasto i perfekcyjna kompozycja przypraw sprawiają, że danie to na długo zapada w pamięć i szybko zostaje ponownie odtworzone. W sam raz na niedzielny obiad w gronie bliskich, którym chcemy zaserwować coś wyjątkowego.

Pierogi z tofu i pastą szpinakową z buraczkami - przepis na szybki i pyszny obiad

Główne produkty, jakich będziemy potrzebowali, żeby przygotować obiad dla czterech osób, to dwa opakowania pierogów roślinnych z naturalnym tofu i pastą szpinakową, kalafior, śmietana 30%, 2 ugotowane buraczki oraz słoiczek z buraczkami marynowanymi. W pierwszej kolejności gotujemy kalafior, a kiedy ostygnie, dodajemy dwie łyżki oliwy, śmietanę i wszystko miksujemy. Następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę octu z łyżką miodu i układamy kawałki buraczków, które chwilkę podsmażamy. W tym samym czasie przygotowujemy pierogi według instrukcji na opakowaniu. Kolejnym krokiem jest wyłożenie na talerz pierogów, nałożenie porcji puree kalafiorowego oraz buraczków i pyszne pierogi z buraczkami są gotowe do podania. Na koniec można jeszcze posypać potrawę odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i dodać kilka listków szczawiu, dzięki czemu talerz będzie prezentował się jak w najlepszej restauracji!

Pierożki z buraczkami - danie na co dzień i na uroczysty obiad niedzielny

Wystawny obiad kojarzy się z koniecznością wielogodzinnego przebywania w kuchni i uwijania się przy garnkach. Ale na szczęście nie musi to być regułą, czego doskonałym przykładem są przepisy takie jak ten na przepyszne pierożki z buraczkami. Gotowe pierogi firmy Konspol wystarczy wrzucić do wrzątku, zagotować i gotowe. Przyrządzenie puree kalafiorowego oraz smażonych buraczków też nie jest wymagające, dzięki czemu z tym przepisem naprawdę poradzi sobie każdy. Także ten, kto stawia dopiero pierwsze kroki w domowej gastronomii. Warto dodać, że roślinne pierogi z buraczkami nie tylko wybornie smakują, ale też danie pięknie prezentuje się na talerzu. Choć w przepisie wykorzystane zostały pierogi roślinne z tofu i pastą szpinakową, to można je zastąpić również innymi, na przykład pierogami ruskimi, z mięsem i kaszą gryczaną czy z mięsem i pieczarkami. Jednym słowem możliwości jest dużo, a przepis jak najbardziej godny wypróbowania. I to nie tylko na szybki obiad, ale też na wystawną uroczystość. Nie masz pomysłu na obiad, a chcesz podać swoim bliskim coś wyjątkowego? W takim razie pierogi z serem i buraczkami będą strzałem w dziesiątkę. Jest to przepyszne danie, szybko się je przyrządza i obłędnie wygląda na talerzu. Polecamy również wypróbowanie innych dań gotowych firmy Konspol, które robią furorę, czego przykładem są roladki Devolay z nadzieniem maślano-czosnkowym, chicken duo z sałatką, czy nuggetsy w chrupiącej panierce.