Bulion warzywny z pierogami

45 minut

Łatwe

4 porcje

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną, Marchewka, Pieczarki

Składniki

1 opakowanie pierogów z mięsem i kaszą gryczaną Konspol


4-5 szt. marchewki


3 szt. korzenia pietruszki


1/2 szt. selera


1 szt. pora


1 szt. główki czosnku


2 szt. cebuli


200 g pieczarek brązowych


3 łyżki oliwy z oliwek


1 pęczek natki pietruszki


2 łyżki soli morskiej


1 łyżka pieprzu ziarnistego


3-4 szt. liścia laurowego


3 l wody (wrzątek)


Sposób przygotowania

1 Najpierw zajmij się bulionem. W tym celu przygotuj niezbędne warzywa: marchewki, pietruszki, seler, por, pieczarki, czosnek oraz cebulę.

2 Podziel warzywa na mniejsze kawałki i ułóż je na blaszce do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

3 Upieczone warzywa przełóż do dużego garnka. Dodaj pietruszkę, liście laurowe, sól oraz pieprz. Na samym końcu wlej wrzątek. Całość gotuj na małym ogniu przez godzinę.

4 Po przygotowaniu bulionu, podsmaż gotowe pierogi na patelni (jako tłuszcz wykorzystaj oliwę z oliwek). Następnie dodaj kilka łyżek wywaru warzywnego i duś pod przykryciem przez 4 minuty.

5 Gotowe pierogi i warzywa ułóż w głębokim talerzu.

6 Dodaj bulion warzywny, świeżą natkę pietruszki i prażoną cebulkę, którą znajdziesz w opakowaniu z pierogami firmy Konspol