45 minut
Łatwe
4 porcje
1 opakowanie pierogów z mięsem i kaszą gryczaną Konspol
4-5 szt. marchewki
3 szt. korzenia pietruszki
1/2 szt. selera
1 szt. pora
1 szt. główki czosnku
2 szt. cebuli
200 g pieczarek brązowych
3 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki soli morskiej
1 łyżka pieprzu ziarnistego
3-4 szt. liścia laurowego
3 l wody (wrzątek)
1 Najpierw zajmij się bulionem. W tym celu przygotuj niezbędne warzywa: marchewki, pietruszki, seler, por, pieczarki, czosnek oraz cebulę.
2 Podziel warzywa na mniejsze kawałki i ułóż je na blaszce do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
3 Upieczone warzywa przełóż do dużego garnka. Dodaj pietruszkę, liście laurowe, sól oraz pieprz. Na samym końcu wlej wrzątek. Całość gotuj na małym ogniu przez godzinę.
4 Po przygotowaniu bulionu, podsmaż gotowe pierogi na patelni (jako tłuszcz wykorzystaj oliwę z oliwek). Następnie dodaj kilka łyżek wywaru warzywnego i duś pod przykryciem przez 4 minuty.
5 Gotowe pierogi i warzywa ułóż w głębokim talerzu.
6 Dodaj bulion warzywny, świeżą natkę pietruszki i prażoną cebulkę, którą znajdziesz w opakowaniu z pierogami firmy Konspol