25 minut
łatwe
4 porcje
2 opakowania Pierożków gyoza z kurczakiem 230 g
2 dymki
sałatka sunomono
2 duże ogórki
4 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki posiekanego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
80 ml octu ryżowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka prażonych nasion sezamu
sos do pierożków
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżka stołowa wody
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
1 łyżeczka oleju chili lub kawałek papryczki chili
1 łyżeczka posiekanego czosnku
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka prażonych nasion sezamu
1 Przygotuj japońską sałatkę sunomono. Ogórki umyj, zetnij kilka plastrów skórki aby ogórek był biało zielony z zewnątrz i poszatkuj na cienkie plastry. Posyp solą i odstaw na 10 minut. W tym czasie wymieszaj w miseczce sos sojowy, cukier, posiekany imbir i ocet ryżowy. Kiedy ogórki puszczą sok odciśnij je dokładnie na sicie i wymieszaj z przygotowanym sosem. Posyp uprażonym na suchej patelni sezamem i odstaw do lodówki.
2 Przygotuj sos do pierożków. Cukier rozpuść w łyżce ciepłej wody. Następnie dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, olej chili i posiekany czosnek. Na koniec dodaj łyżeczkę uprażonych nasion sezamu i odrobinę oleju sezamowego. Wymieszaj.
3 Przygotuj pierożki. Na patelni teflonowej rozgrzej odrobinę oleju i ułóż na nim pierożki płaską częścią do patelni. Smaż około 2 minut, aż pierożki się zarumienią. Wlej 1/2 szklanki wody, przykryj przykrywką i duś kilka minut, aż odparuje woda.
4 Dymkę posiekaj. Gotowe pierożki posyp dymką i podawaj z sosem i sałatką z ogórków.