Japońskie pierożki z sosem i sałatką sunomono

25 minut

łatwe

4 porcje

recipe-img

Opakowania Pierożków gyoza z kurczakiem, Sałatka sunomono, Dymki

Składniki

2 opakowania Pierożków gyoza z kurczakiem 230 g


2 dymki


sałatka sunomono


2 duże ogórki


4 łyżeczki cukru


1,5 łyżeczki posiekanego imbiru


1 łyżka sosu sojowego


80 ml octu ryżowego


1 łyżeczka soli


1 łyżeczka prażonych nasion sezamu


sos do pierożków


1 łyżeczka brązowego cukru


1 łyżka stołowa wody


2 łyżki sosu sojowego


1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego


1 łyżeczka oleju chili lub kawałek papryczki chili


1 łyżeczka posiekanego czosnku


1/2 łyżeczki oleju sezamowego


1 łyżeczka prażonych nasion sezamu


Sposób przygotowania

1 Przygotuj japońską sałatkę sunomono. Ogórki umyj, zetnij kilka plastrów skórki aby ogórek był biało zielony z zewnątrz i poszatkuj na cienkie plastry. Posyp solą i odstaw na 10 minut. W tym czasie wymieszaj w miseczce sos sojowy, cukier, posiekany imbir i ocet ryżowy. Kiedy ogórki puszczą sok odciśnij je dokładnie na sicie i wymieszaj z przygotowanym sosem. Posyp uprażonym na suchej patelni sezamem i odstaw do lodówki.

2 Przygotuj sos do pierożków. Cukier rozpuść w łyżce ciepłej wody. Następnie dodaj sos sojowy, ocet ryżowy, olej chili i posiekany czosnek. Na koniec dodaj łyżeczkę uprażonych nasion sezamu i odrobinę oleju sezamowego. Wymieszaj.

3 Przygotuj pierożki. Na patelni teflonowej rozgrzej odrobinę oleju i ułóż na nim pierożki płaską częścią do patelni. Smaż około 2 minut, aż pierożki się zarumienią. Wlej 1/2 szklanki wody, przykryj przykrywką i duś kilka minut, aż odparuje woda.

4 Dymkę posiekaj. Gotowe pierożki posyp dymką i podawaj z sosem i sałatką z ogórków.