30-40 minut
łatwe
6-8 porcji
300g kiełbasy śląskiej z kurczaka Konspol
2 papryki
2 cebule
2 pomidory
1 średni bakłażan
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu lub rosołu
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, ziele angielskie
olej
liść laurowy
1 Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Kiełbasę pokrój w plastry. Bakłażana pokrój na grube 1,5 cm plastry, połóż na desce i oprósz solą. Gdy na ich powierzchni pojawi się sok przewróć na drugą stronę i ponownie posól. Odstaw na 10 minut.
2 Plastry umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w dużą kostkę. Cukinię pokrój w podobną kostkę. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kawałki.
3 W garnku rozgrzej olej i wrzuć najpierw cebulę z czosnkiem, a następnie pokrojoną w plasterki kiełbasę. Kiedy kiełbasa lekko się zarumieni dodaj paprykę, bakłażana i cukinię. Wszystko razem chwilkę podsmaż, a następnie wlej bulion i włóż pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw solą, pieprzem i papryką, wrzuć kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.
4 Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania dołóż koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku.
Lubisz od czasu do czasu zjeść coś innego niż standardowe obiady, ale męczy Cię długie gotowanie? A może szukasz sposobu na to, by najeść się do syta, ale nie mieć później problemu ze zmywaniem tony naczyń? Nasz przepis na leczo z cukinią, kiełbasą i papryką może być czymś idealnym właśnie dla Ciebie.
To jedna z naszych propozycji na znakomite danie jednogarnkowe. Tego rodzaju potrawy są niezwykle praktyczne w przyrządzaniu. Domowe leczo z kiełbasą czaruje nie tylko głębokimi smakiem i aromatem, ale także łatwością, z którą można je zrobić.
Jak przystało na dobre leczo z kiełbasą i cukinią oraz innymi warzywami, wszystkie składniki należy wrzucić do jednego garnka. Brakuje tu mozolnego podsmażania na osobnej patelni i dodawania do siebie składników po różnych obróbkach cieplnych. Wszystkie elementy dania trafiają do jednego naczynia, gdzie razem gotują się wzajemnie, przenikając smakami.
A smaków w leczo z kiełbasą jest mnóstwo. To nie tylko wyborne wędliny od Konspolu, ale także cała moc różnorodnych warzyw. Lekkostrawna cukinia zawierająca potas, żelazo, magnez występuje tu w parze z bardzo zdrową papryką bogatą w witaminy A, E i C. Oprócz tego możesz rozkoszować się dobrodziejstwami bakłażana, pomidorów oraz cebuli. To połączenie, które słusznie jest uwielbiane przez mnóstwo osób.
Wszystko to sprawia, że realizując nasz przepis na leczo z cukinią, kiełbasą i papryką otrzymasz pyszne, łatwe w przyrządzeniu i zdrowe danie, a na dodatek po wszystkim zostanie Ci do wyczyszczenia tylko jeden garnek. Czego chcieć więcej?
Staramy się, by wszystkie przepisy prezentowane na naszej stronie były łatwe do odtworzenia w domowych warunkach. Stawiamy na sprawdzone składniki takie jak pyszne mięso Konspol i łatwo dostępne polskie warzywa. Dzięki temu na domowe leczo z kiełbasą może pozwolić sobie każdy.
Dotyczy to także osób, które nie mają wielkiego doświadczenia w gotowaniu. Nasz przepis na leczo z kiełbasą jest opisany w bardzo przejrzysty sposób, więc wystarczy trzymać się paru prostych kroków, by zrobić pełnowartościowe danie. Na pewno poradzi sobie z tym każdy, a efekt będzie niesamowity.
Co istotne, zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za przebywaniem w kuchni zbyt długo, to szybka potrawa. By przyrządzić domowe leczo z kiełbasą i cukinią oraz papryką wystarczy mieć 30-40 minut wolnego czasu. Z czego duża część nie wymaga aktywnego pilnowania dania. Po pokrojeniu składników i wykonaniu podstawowych kroków wystarczy zostawić całość do dogotowania.
Nasza potrawa sprawdza się doskonale w przypadku rodzin. Z podanych w przepisie składników można przyrządzić od 6 do 8 porcji, więc jest czym się dzielić. Zawsze można też zrobić zapasy i przez parę dni nie przejmować się gotowaniem. W razie potrzeby nie będziesz mieć jednak też problemów z proporcjonalnym zmniejszeniem liczby składników. Dzięki temu przygotujesz domowe leczo z kiełbasą w idealnej dla siebie ilości
Jeśli szukasz łatwych do przygotowania dań, których po prostu nie da się zepsuć, trafiłeś doskonale! Leczo z kiełbasą i cukinią to sprawdzona potrawa jednogarnkowa, którą z łatwością przygotuje nawet początkujący. Wystarczy odrobina chęci, solidny nóż do krojenia i dobra patelnia. Podstawę tego dania stanowi dobrej jakości kiełbasa, taka jak nasza kiełbasa śląska z oferty Konspol. To gwarancja dobrego smaku i wyjątkowego aromatu!
Domowe leczo z kiełbasą i cukinią to danie, które można łatwo i szybko przygotować bez względu na porę roku. Potrzebne do jego przygotowania warzywa są dostępne przez cały rok. Nie ulega jednak wątpliwości, że leczo najlepiej smakuje w pełni sezonu, kiedy na lokalnym rynku lub na własnym ogrodzie dostępne są świeże pomidory, cukinia oraz inne warzywa. Nie masz wiele czasu, a chcesz zaskoczyć najbliższych smacznym i sycącym obiadem? Poznaj domowe leczo z kiełbasą i papryką - przepis, który z pewnością na stałe zagości w Waszym domowym menu!
Masz dodatkowe pytania na temat naszych przepisów? A może chciałbyś zmodyfikować w nich jakiś składnik i nie wiesz, czy ma to sens? Odezwij się do nas, a na pewno chętnie Ci pomożemy oraz doradzimy, jakie produkty Konspol będą najlepiej pasować do Twoich pomysłów.
Warto odwiedzać naszą stronę nie tylko przez wzgląd na sprawdzony przepis na leczo z cukinią, kiełbasą i papryką. Stale aktualizujemy naszą bazę danych i dodajemy do niej nowe propozycje wywodzące się zarówno z kuchni polskiej, jak i odleglejszych zakątków świata. Jeżeli chcesz być na bieżąco i poznawać nowe wspaniałe dania z różnych części świata, koniecznie śledź nas na bieżąco.