Parówki w cieście francuskim

15 minut + czas pieczenia

łatwe

10 porcji

recipe-img

Parówki z kurczaka Konspol, Plastry żółtego sera, Czarnuszka lub sezam

Składniki

10 parówek z kurczaka Konspol


500 g ciasta francuskiego mrożonego


10 plastrów żółtego sera


1 jajko


czarnuszka lub sezam do posypania


Sposób przygotowania

1 Ciasto francuskie rozmroź w lodówce, rozwiń i pokrój na 10 części.

2 Na każdym kawałku ciasta połóż plasterek sera.

3 Przygotowanym ciastem owiń parówkę i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

4 Parówkę w cieście ponacinaj tak by parówki były pocięte, a ciasto pod spodem całe.

5 Powstałe kawałki lekko rozsuń.

6 W prostszej wersji potnij ciasto na centymetrowe paski i owiń nimi parówki zawinięte w ser.

7 Z wierzchu posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką lub sezamem.

8 Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.