Piersi kurczaka a`la cacciatore

50 minut

łatwe

4 porcje

recipe-img

Filet z piersi kurczaka Konspol, Pieczarki, Czosnek

Składniki


4 filety z piersi kurczaka Konspol


2-3 łyżki oliwy


2 cebule


3 ząbki czosnku


2 gałązki rozmarynu


sól, pieprz


150 ml białego wytrawnego wina


5-6 pomidorów pelati


1 łyżka koncentratu pomidorowego


25 dag pieczarek


garść czarnych oliwek bez pestek


natka pietruszki


Sposób przygotowania

1 Oliwę rozgrzej na patelni.

2 Obraną cebulę i czosnek drobno posiekaj, wrzuć na patelnię, dodaj rozmaryn i smaż przez 3–4 minuty.

3 Na cebuli połóż piersi kurczaka.

4 Oprósz solą i pieprzem i smaż przez 5-10 minut na średnim ogniu obracając, aż mięso zacznie się rumienić, a cebula się skarmelizuje. Kurczaka wyjmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.

5 Do cebuli dodaj pieczarki, a następnie pokrojone w kostkę pomidory i duś, aż się rozpadną. Dodaj koncentrat pomidorowy i wino.

6 Przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, aż sos zgęstnieje i lekko się zredukuje, przypraw do smaku.

7 Następnie włóż do garnka podsmażone piersi kurczaka i wszystko razem chwilę podduś. Pod koniec dodaj oliwki.

8 Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.











Szybkie przepisy na obiad orientalny od Konspol

Nie samą polską kuchnią człowiek żyje. Doskonale zdajemy sobie z tego sprawę, dlatego nasze sprawdzone przepisy na obiad obejmują także inne propozycje z różnych części świata. Znajdziesz u nas dania kuchni indyjskiej, meksykańskiej, amerykańskiej, włoskiej i nie tylko.

Czytaj więcej

To doskonały sposób na to, by poszerzyć swoją kulinarną wiedzę i poznać zupełnie nowe smaki.

Świetnym przykładem niesamowitych zagranicznych potraw jest nasz przepis na obiad z kurczakiem al'a cacciatore. To bardzo charakterystyczne włoskie danie, które z pewnością posmakuje Twoim domownikom czy gościom i choćby na chwilę przeniesie ich do słonecznej Italii.

Zamieszczone na naszej stronie szybkie przepisy na obiad obejmują także arabskie tortille z warzywnymi dodatkami, węgierskie leczo z kiełbasą, indyjskiego kurczaka curry, japońskie pierożki gyoza i wiele, wiele innych. Zachęcamy do samodzielnej eksploracji i próbowania tych niecodziennych smaków.

Jeżeli chcesz znaleźć przepis na szybki obiad, który wymaga minimum Twojego zaangażowania i czasu, to również możemy pomóc. Wystarczy sprawdzić propozycje wykorzystujące nasze gotowe produkty Konspol, w tym burgery, nuggetsy i inne wysokiej jakości mięso. Na pewno się nie zawiedziesz!

Aromatyczny kurczak a'la cacciatore

Włochy słyną z dobrej kuchni i choć głównie kojarzą się z daniami makaronowymi, to w swoim menu mają też między innymi kurczaka cacciatore. W Polsce danie to bardziej znane jest pod nazwą kurczak po myśliwsku. Ale nie trzeba udawać się w długą podróż, żeby móc skosztować tej pysznej potrawy, której głównym składnikiem jest kurczak. Co więcej, jej przyrządzenie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. A zakupy można zrobić bez wychodzenia z domu!

Kilka słów o daniu, jakim jest kurczak a'la cacciatore

Zanim przejdziemy do omawiania przepisu na tego aromatycznego kurczaka, najpierw chcemy przybliżyć nieco historię tego dania. Otóż prawdopodobnie Włosi delektowali się nim już w XVI wieku. Nazwa tego dania pochodzi od dwóch słów, a mianowicie cacciare, co po łacińsku oznacza ścigać i atore, czyli gotować. Początkowo danie to było spożywane głównie przez myśliwych, którzy przyrządzali je w prowizorycznych „kuchniach”, aby móc się posilić i przetrwać trudne warunki, jakie panowały w lesie. Z czasem jednak przepis trafił do miast i na tzw. salony. Obecnie kurczak cacciatore najbardziej popularny jest na północy Włoch, między innymi w Piemoncie. Zazwyczaj danie to podaje się w tym regionie w towarzystwie białego wina. Z kolei mieszkańcy południa preferują do niego wino czerwone. Warto przy tym dodać, że nie ma jednego przepisu na włoskiego kurczaka cacciatore. Tym samym można go modyfikować, dodając ulubione składniki, dzięki czemu nigdy się nie znudzi i zawsze będzie smakował nieco inaczej.

Kurczak a'la cacciatore - przepis

Danie, jakim jest kurczak a'la cacciatore, ma kilka plusów. Bo oprócz tego, że jest pyszne, to dodatkowo szybko się je robi i składa się ono dosłownie z kilku produktów. Podstawowym składnikiem są oczywiście piersi z kurczaka. Najpierw podsmażamy na patelni cebulę oraz czosnek, a następnie kładziemy na nią filety z kurczaka. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Po około 5-10 minutach, gdy filety się zarumienią, obracamy je na drugą stronę. Gdy będą gotowe, wtedy wyjmujemy je z patelni, odkładamy na bok, a do cebuli dodajemy pieczarki, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz pół szklanki białego wytrawnego wina. To wszystko należy gotować pod przykryciem około 10 minut, a gdy sos się nieco redukuje i zgęstnieje, ponownie dodajemy do niego filety z kurczaka. Doprawiamy do smaku według własnego uznania. Całość dusimy przez kilka minut, aby filety przeszły aromatem z sosu i danie gotowe. Opcjonalnie na koniec można dodać oliwki, a kiedy już nałożymy danie na talerz, to możemy posypać je drobno pokrojoną natką pietruszki. Masz ochotę sprawdzić, jak smakuje kurczak a'la cacciatore? Przepis jest banalnie prosty i absolutnie każdy będzie w stanie go odtworzyć. A co więcej, nie ma opcji, żeby się nie udał. Dlatego, jeśli stawiasz swoje pierwsze kroki w kuchni i szukasz pomysłów na pyszne potrawy, które jednocześnie nie są skomplikowane, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!

Z czym podawać kurczaka a'la cacciatore?

Chcesz przyrządzić wyśmienite włoskie cacciatore, ale nie wiesz, z czym je podać? Otóż mamy kolejną wspaniałą wiadomość, bo danie to można serwować na wiele różnych sposobów, wybierając to, co najbardziej lubisz lub co akurat masz w domu. Tym samym kurczak cacciatore będzie doskonale smakował z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną, a nawet z chlebem. Ale jeśli chcesz się pokusić o prawdziwie włoskie danie, to możesz podać cacciatore z polentą. Co to takiego? Ta włoska sycąca potrawa ludowa swoją konsystencją przypomina gęstą papkę. Aby ją ugotować, będziemy potrzebowali grubo mieloną mąkę kukurydzianą, wodę i sól. Tylko 3 składniki i po 15 minutach polenta będzie gotowa. Na pewno to potrawa warta wypróbowania, bo jest oryginalna i raczej nieznana w kuchni polskiej, dzięki czemu możemy zabłysnąć swoimi umiejętnościami kulinarnymi, podając coś nieoczywistego, ale jednocześnie prostego w przygotowaniu. Czas, jaki jest potrzebny, żeby zrobić kurczaka a'la cacciatore, to około godziny. A zatem nawet jeśli zaskoczą nas niespodziewani goście, niemalże w mgnieniu oka możemy przygotować pyszny i sycący obiad lub kolację. Nie masz pomysłu na obiad? Wszystko, co dotychczas królowało na talerzu, Ci się przejadło? W takim razie sięgnij po filety z kurczaka i ugotuj włoskie danie, czyli kurczaka a'la cacciatore. Wielce prawdopodobne jest to, że jak raz go spróbujesz, to już na stałe zagości w Twoim menu. Po więcej przepisów i inspiracji zapraszamy na stronę Konspol, z którą przygotujemy nie tylko potrawy włoskie, ale też meksykańskie, indyjskie czy meksykańskie.