40 minut + 40 minut (pieczenie)
łatwe
6 porcji
Ciasto :
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła
1 żółtko
2 łyżki wody
sól
Nadzienie
2 duże gruszki
500 ml wody
1/3 szklanki cukru
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 jajko
150 g sera białego kremowego
100 g startego sera żółtego
100 g sera pleśniowego
garść orzechów włoskich
sól, pieprz
natka pietruszki
1 Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki ciasta posiekaj razem, a następnie zagnieć. Formę do tarty o średnicy 26 cm masłem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole, a następnie wylep nim dno i boki formy. Odstaw na 30 minut do lodówki.
2 Schłodzone ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut.
3 Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki. Obgotuj 5-10 minut w syropie ugotowanym z wody, cukru i kwasku cytrynowego. Osącz na sicie. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę.
4 W misce wymieszaj mikserem: ser biały, żółty, połowę pokrojonego sera pleśniowego i roztrzepane jajko. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Masę serową wyłóż na podpieczone ciasto, a następnie ułóż na niej gotowane gruszki i zwinięte dekoracyjnie plastry szynki. Całość posyp resztą sera pleśniowego i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30-40 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posyp tartę posiekanymi orzechami.