Tarta serowa z gruszkami i polędwicą

40 minut + 40 minut (pieczenie)

łatwe

6 porcji

recipe-img

Szynka z indyka, Mąka, Gruszki

Składniki

Ciasto :


100 g Szynki z indyki Konspol


1 szklanka mąki pszennej


100 g masła


1 żółtko


2 łyżki wody


sól


Nadzienie


2 duże gruszki


500 ml wody


1/3 szklanki cukru


1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego


1 jajko


150 g sera białego kremowego


100 g startego sera żółtego


100 g sera pleśniowego


garść orzechów włoskich


sól, pieprz


natka pietruszki


Sposób przygotowania

1 Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki ciasta posiekaj razem, a następnie zagnieć. Formę do tarty o średnicy 26 cm masłem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką stole, a następnie wylep nim dno i boki formy. Odstaw na 30 minut do lodówki.

2 Schłodzone ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut.

3 Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ósemki. Obgotuj 5-10 minut w syropie ugotowanym z wody, cukru i kwasku cytrynowego. Osącz na sicie. Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę.

4 W misce wymieszaj mikserem: ser biały, żółty, połowę pokrojonego sera pleśniowego i roztrzepane jajko. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Masę serową wyłóż na podpieczone ciasto, a następnie ułóż na niej gotowane gruszki i zwinięte dekoracyjnie plastry szynki. Całość posyp resztą sera pleśniowego i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30-40 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posyp tartę posiekanymi orzechami.