Chrupiąca tarta z kabanosami

30 minut + czas pieczenia 30 minut

średnio trudne

8 porcji

recipe-img

Kabanosy z kurczaka KONSPOL, Ciasto francuskie, Żółty ser w plastrach, Papryczka

Składniki

1 opakowanie kabanosów z kurczaka Konspol


1 opakowanie ciasta francuskiego ok.400 g


150 g żółtego sera w plastrach


1 ostra papryczka


1 białko jajka


1 łyżka tartego parmezanu


kminek


rozmaryn


Sposób przygotowania

1 Ciasto francuskie rozmroź w lodówce i przetnij na dwa prostokąty, jeden o 3-4 cm węższy od drugiego. Mniejszy kawałek ciasta połóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż plastrami żółtego sera zostawiając brzeg 2 cm. Posmaruj go białkiem jajka. Większy kawałek ciasta potnij na 1,5 centymetrowe paski i przyklej wzdłuż dłuższego brzegu do posmarowanego białkiem ciasta. Na cieście z serem ułóż w rzędach kabanosy i poprzekładaj je paskami ciasta tak by całość utworzyła szachownicę.

2 Papryczkę umyj, usuń pestki i pokrój w bardzo drobną kostkę. Przygotowaną tartę posmaruj pozostałym białkiem, posyp papryką, kminkiem i rozmarynem.

3 Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz, aż się zarumieni tzn. około 30 minut.