30 minut + czas pieczenia 30 minut
średnio trudne
8 porcji
1 opakowanie kabanosów z kurczaka Konspol
1 opakowanie ciasta francuskiego ok.400 g
150 g żółtego sera w plastrach
1 ostra papryczka
1 białko jajka
1 łyżka tartego parmezanu
kminek
rozmaryn
1 Ciasto francuskie rozmroź w lodówce i przetnij na dwa prostokąty, jeden o 3-4 cm węższy od drugiego. Mniejszy kawałek ciasta połóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż plastrami żółtego sera zostawiając brzeg 2 cm. Posmaruj go białkiem jajka. Większy kawałek ciasta potnij na 1,5 centymetrowe paski i przyklej wzdłuż dłuższego brzegu do posmarowanego białkiem ciasta. Na cieście z serem ułóż w rzędach kabanosy i poprzekładaj je paskami ciasta tak by całość utworzyła szachownicę.
2 Papryczkę umyj, usuń pestki i pokrój w bardzo drobną kostkę. Przygotowaną tartę posmaruj pozostałym białkiem, posyp papryką, kminkiem i rozmarynem.
3 Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz, aż się zarumieni tzn. około 30 minut.