Polędwiczki z batatami

45 minut (Łącznie z Czasem Pieczenia)

łatwe

3 porcje

recipe-img

Polędwiczki z kurczaka panierowane Konspol, Bataty, Ser feta

Składniki

1 opakowanie Polędwiczek z kurczaka panierowanych Konspol


2 bataty (ok. 600 g)


100 g sera feta


sól, pieprz


oliwa


owoc granatu (opcjonalnie)


pesto z bazylii


1 doniczka z bazylią


1 mały ząbek czosnku


20 g tartego parmezanu


2 łyżki orzechów nerkowca lub piniowych


3-4 łyżki oliwy


sok z cytryny


Sposób przygotowania

1 Bataty umyj, osusz i przekrój każdego na trzy plastry. Oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze ułóż plastry batatów i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut w 200°C. Następnie dołóż do batatów polędwiczki z kurczaka i wszystko razem piecz jeszcze około 15 minut.

2 W tym czasie przygotuj pesto. Liście bazylii oderwij z gałązek i włóż do blendera (kilka zostaw do dekoracji), dodaj obrany czosnek, orzechy i oliwę. Wszystko razem miksuj na gładką masę. Na koniec dodaj starty ser i wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.

3 Upieczone plastry batata posmaruj pesto i posyp pokruszonym serem. Gorące polędwiczki rozłóż na talerze. Do każdej porcji dodaj po dwa plastry batata. Całość udekoruj pestkami granata i świeżą bazylią.