45 minut (Łącznie z Czasem Pieczenia)
łatwe
3 porcje
1 opakowanie Polędwiczek z kurczaka panierowanych Konspol
2 bataty (ok. 600 g)
100 g sera feta
sól, pieprz
oliwa
owoc granatu (opcjonalnie)
pesto z bazylii
1 doniczka z bazylią
1 mały ząbek czosnku
20 g tartego parmezanu
2 łyżki orzechów nerkowca lub piniowych
3-4 łyżki oliwy
sok z cytryny
1 Bataty umyj, osusz i przekrój każdego na trzy plastry. Oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze ułóż plastry batatów i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut w 200°C. Następnie dołóż do batatów polędwiczki z kurczaka i wszystko razem piecz jeszcze około 15 minut.
2 W tym czasie przygotuj pesto. Liście bazylii oderwij z gałązek i włóż do blendera (kilka zostaw do dekoracji), dodaj obrany czosnek, orzechy i oliwę. Wszystko razem miksuj na gładką masę. Na koniec dodaj starty ser i wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny.
3 Upieczone plastry batata posmaruj pesto i posyp pokruszonym serem. Gorące polędwiczki rozłóż na talerze. Do każdej porcji dodaj po dwa plastry batata. Całość udekoruj pestkami granata i świeżą bazylią.