Świąteczny kurczak w pomarańczach

30 minut + czas pieczenia i marynowania

łatwe

4 porcje

recipe-img

Konspol Kurczak Wielkopolski, Pomarańcze, Bataty, Czosnek, Rozmaryn

Składniki

1 tuszka Kurczaka Wielkopolskiego Konspol


4 cebulki szalotki


4 pomarańcze


1 batat


sól, pieprz


rozmaryn


1 główka czosnku


1 łyżeczka goździków


olej


marynata:


3 łyżki miodu gryczanego


3 łyżki sosu sojowego


3 ząbki czosnku


sok z 1/2 cytryny


1 łyżeczka papryki w proszku


1/4 łyżeczki cynamonu


1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu


Sposób przygotowania

1 Z miodu, soku z cytryny, sosu sojowego, przeciśniętego przez praskę czosnku, papryki, cynamonu i rozmarynu przygotuj marynatę.

2 Kurczaka umyj, osusz, natrzyj w środku i na zewnątrz marynatą, przykryj i odstaw na noc do lodówki.

3 Formę do zapiekania posmaruj olejem i ułóż w niej kurczaka, polej pozostałą marynatą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około pół godziny.

4 W tym czasie umyj dokładnie pomarańcze, obierz szalotki i bataty. Bataty pokrój na grube słupki, główkę czosnku przekrój na połowę. Jedną pomarańczę nakłuj wykałaczką, powciskaj w nią goździki i pokrój na kawałki, drugą pokrój w plastry. Z pozostałych pomarańczy wyciśnij sok.

5 Po 30 minutach pieczenia do formy z kurczakiem włóż warzywa i owoce. Całość skrop olejem i podlej sokiem z pomarańczy. Piecz jeszcze około 60 minut podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.