30 minut + czas pieczenia i marynowania
łatwe
4 porcje
1 tuszka Kurczaka Wielkopolskiego Konspol
4 cebulki szalotki
4 pomarańcze
1 batat
sól, pieprz
rozmaryn
1 główka czosnku
1 łyżeczka goździków
olej
marynata:
3 łyżki miodu gryczanego
3 łyżki sosu sojowego
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka papryki w proszku
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 Z miodu, soku z cytryny, sosu sojowego, przeciśniętego przez praskę czosnku, papryki, cynamonu i rozmarynu przygotuj marynatę.
2 Kurczaka umyj, osusz, natrzyj w środku i na zewnątrz marynatą, przykryj i odstaw na noc do lodówki.
3 Formę do zapiekania posmaruj olejem i ułóż w niej kurczaka, polej pozostałą marynatą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około pół godziny.
4 W tym czasie umyj dokładnie pomarańcze, obierz szalotki i bataty. Bataty pokrój na grube słupki, główkę czosnku przekrój na połowę. Jedną pomarańczę nakłuj wykałaczką, powciskaj w nią goździki i pokrój na kawałki, drugą pokrój w plastry. Z pozostałych pomarańczy wyciśnij sok.
5 Po 30 minutach pieczenia do formy z kurczakiem włóż warzywa i owoce. Całość skrop olejem i podlej sokiem z pomarańczy. Piecz jeszcze około 60 minut podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.