Świąteczny kurczak w pomarańczach

30 minut + czas pieczenia i marynowania

łatwe

4 porcje

recipe-img

Konspol Kurczak Wielkopolski, Pomarańcze, Bataty, Czosnek, Rozmaryn

Składniki

1 tuszka Kurczaka Wielkopolskiego Konspol


4 cebulki szalotki


4 pomarańcze


1 batat


sól, pieprz


rozmaryn


1 główka czosnku


1 łyżeczka goździków


olej


marynata:


3 łyżki miodu gryczanego


3 łyżki sosu sojowego


3 ząbki czosnku


sok z 1/2 cytryny


1 łyżeczka papryki w proszku


1/4 łyżeczki cynamonu


1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu


Sposób przygotowania

1 Z miodu, soku z cytryny, sosu sojowego, przeciśniętego przez praskę czosnku, papryki, cynamonu i rozmarynu przygotuj marynatę.

2 Kurczaka umyj, osusz, natrzyj w środku i na zewnątrz marynatą, przykryj i odstaw na noc do lodówki.

3 Formę do zapiekania posmaruj olejem i ułóż w niej kurczaka, polej pozostałą marynatą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około pół godziny.

4 W tym czasie umyj dokładnie pomarańcze, obierz szalotki i bataty. Bataty pokrój na grube słupki, główkę czosnku przekrój na połowę. Jedną pomarańczę nakłuj wykałaczką, powciskaj w nią goździki i pokrój na kawałki, drugą pokrój w plastry. Z pozostałych pomarańczy wyciśnij sok.

5 Po 30 minutach pieczenia do formy z kurczakiem włóż warzywa i owoce. Całość skrop olejem i podlej sokiem z pomarańczy. Piecz jeszcze około 60 minut podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.








Szczególne okazje, takie jak na przykład Boże Narodzenie, wymagają odpowiedniej oprawy. Istotne są też podane w takiej chwili dania. Warto zatroszczyć się, by były one wyjątkowe i nie tylko dobrze smakowały, ale też świetnie się prezentowały. Przykładem takiej potrawy może być kurczak pieczony w całości z pomarańczami. Mimo skomplikowanej i długiej nazwy okazuje się, że jego przyrządzenie jest bardzo proste, a efekty naprawdę spektakularne. Z pewnością zachwycisz dzięki temu wszystkich bliskich.

Czytaj więcej

Kurczak w pomarańczach - danie na uroczyste okazje

Boże Narodzenie, Wielkanoc, rocznica ślubu, urodziny czy nawet spotkanie z dawno niewidzianymi krewnymi - w takich sytuacjach potrzebujesz potrawy do zadań specjalnych. Przekonaj się więc, że kurczak pieczony w pomarańczach doskonale odegra tę rolę i sprawi, że nawet największe niejadki poproszą o dokładkę. Oprócz tego doskonale wygląda on na talerzu, a dzięki temu świetnie wpasuje się w elegancką oprawę świąt lub innych ważnych okoliczności.

Coś dla prawdziwych smakoszy, czyli kurczak świąteczny w pomarańczach

Cenisz sobie wyrafinowane smaki i ciekawe połączenia? Zatem kurczak w pomarańczach z pewnością idealnie trafi w Twój gust. To intrygujące zestawienie wytrawnego mięsa ze słodkimi owocami potrafi naprawdę zaskoczyć! Tę głębię i złożoność aromatu docenią prawdziwi smakosze. Dodatki takie jak bataty z kolei sprawią, że potrawa stanie się naprawdę sycąca, a cały obiad będzie świetnym doświadczeniem. Oprócz tego jego przygotowanie nie uwięzi Cię w kuchni na wiele godzin.

Kurczak pieczony w pomarańczach - jak go właściwie przyrządzić?

Ta receptura wymaga wcześniej pewnych przygotowań, ale poszczególne jej kroki są jasne i proste. Do wykonania posiłku, jakim jest kurczak świąteczny, należy się zabrać dzień przed jego podaniem. Zamarynowane mięso musi bowiem spędzić noc w lodówce. Potem, po właściwym przyrządzeniu, całość będzie się jeszcze piec przez około półtorej godziny. Jednak samo przygotowanie marynaty, kurczaka oraz dodatków nie jest skomplikowane czy czasochłonne. Podobne proste przepisy znajdziesz na naszej stronie Konspol.

Składniki do dania takiego jak kurczak z pomarańczami

Aby przyrządzić prawidłowo potrawę, jaką jest kurczak w pomarańczach, potrzebujesz zaledwie kilkunastu składników. Przede wszystkim będzie to oczywiście świeży kurczak, na przykład od marki Konspol, owoce, cebula szalotka, bataty jako uzupełnienie całości oraz przyprawy. Podstawą marynaty jest z kolei sos sojowy oraz miód gryczany. Ją także należy odpowiednio doprawić, by uzyskać pożądany smak.

Kurczak pieczony w całości z pomarańczami - ta i inne propozycje na świąteczny stół

Jak widać, kurczak pieczony w pomarańczach to świetny przykład świątecznego dania, które zawsze się sprawdzi. Jego smak i aromat zniewolą każdego już po pierwszym kęsie. Jego podstawą jest świeże mięso, które znajdziesz na naszej stronie marki Konspol. Odkryjesz tam także inne szybkie i proste receptury, na przykład na potrawy takie jak kurczak po indyjsku. Wypróbuj zupełnie nowe połączenia i ciesz się smakowitym i sycącym jedzeniem.