25 minut
łatwe
4 porcje
Polędwiczki panierowane z kurczaka Konspol, Brokuł, Kasza gryczana
2 opakowania Polędwiczek z kurczaka panierowanych Konspol
olej do smażenia
Sałatka :
1/2 brokułu
200 g pomidorków koktajlowych
kilka suszonych pomidorów w oliwie
2 łyżki kaszy gryczanej
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z pomidorów
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
olej
dip :
1/3 szklanki ketchupu
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1 mały przeciśnięty przez praskę czosnek
sól, pieprz
1 Przygotuj dip czosnkowy. Śmietanę wymieszaj z majonezem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
2 Przygotuj sałatkę. Brokuł podziel na różyczki, wrzuć na wrzątek i gotuj kilka minut w osolonej wodzie. Następnie wyjmij łyżką cedzakową i osącz z wody. Suszone pomidory pokrój na kawałki, świeże na połówki. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, wrzuć kaszę i praż około minuty, aż się otworzy. Wlej kilka łyżek wody i mieszaj, aż kasza ją wchłonie. Przełóż na talerzyk i wystudź.
3 Przygotuj dressing. Do małego słoiczka wlej ocet, olej i miód, wsyp szczyptę soli i pieprzu. Słoiczek zakręć i potrząśnij nim, żeby składniki się połączyły.
4 Polędwiczki usmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Osącz na pergaminie.
5 Na talerzu lub w misce ułóż różyczki brokułu, dodaj pokrojone pomidory i posyp kaszą. Całość skrop przygotowanym dressingiem.
6 Usmażone polędwiczki podawaj z przygotowaną sałatką i dipami.