Polędwiczki z kurczaka z sałatką brokułową

25 minut

łatwe

4 porcje

recipe-img

Polędwiczki panierowane z kurczaka Konspol, Brokuł, Kasza gryczana

Składniki

2 opakowania Polędwiczek z kurczaka panierowanych Konspol


olej do smażenia


Sałatka :


1/2 brokułu


200 g pomidorków koktajlowych


kilka suszonych pomidorów w oliwie


2 łyżki kaszy gryczanej


2 łyżki octu balsamicznego


2 łyżki oliwy z pomidorów


1 łyżeczka miodu


sól, pieprz


olej


dip :


1/3 szklanki ketchupu


2 łyżki śmietany 18%


2 łyżki majonezu


1 mały przeciśnięty przez praskę czosnek


sól, pieprz


Sposób przygotowania

1 Przygotuj dip czosnkowy. Śmietanę wymieszaj z majonezem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

2 Przygotuj sałatkę. Brokuł podziel na różyczki, wrzuć na wrzątek i gotuj kilka minut w osolonej wodzie. Następnie wyjmij łyżką cedzakową i osącz z wody. Suszone pomidory pokrój na kawałki, świeże na połówki. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, wrzuć kaszę i praż około minuty, aż się otworzy. Wlej kilka łyżek wody i mieszaj, aż kasza ją wchłonie. Przełóż na talerzyk i wystudź.

3 Przygotuj dressing. Do małego słoiczka wlej ocet, olej i miód, wsyp szczyptę soli i pieprzu. Słoiczek zakręć i potrząśnij nim, żeby składniki się połączyły.

4 Polędwiczki usmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Osącz na pergaminie.

5 Na talerzu lub w misce ułóż różyczki brokułu, dodaj pokrojone pomidory i posyp kaszą. Całość skrop przygotowanym dressingiem.

6 Usmażone polędwiczki podawaj z przygotowaną sałatką i dipami.