40 minut
łatwe
4 porcje
Filet z piersi kurczaka Konspol, Dynia, Marchewka, Cebula
1 filet z piersi kurczaka Konspol KURCZAK WIELKOPOLSKI
500g obranej dyni (najlepiej hokkaido)
2 marchewki
1 cebula
2 spore ziemniaki
sól, pieprz, kurkuma
1 ząbek czosnku
ostra papryka
1 łyżka masła
50 ml śmietanki 30%
olej
1 Dynię obierz ze skórki, usuń środek z pestkami, pokrój w kostkę i odważ około 500g. Marchew, cebulę i ziemniaki obierz. Do garnka włóż pierś z kurczaka, marchewki i ziemniaki, zalej wodą tak by zakrywała mięso i warzywa (ok. 1 litr). Gotuj z odrobiną soli około 20 minut. Kiedy mięso już będzie miękkie wyjmij je z garnka, a w jego miejsce włóż dynię i dalej gotuj, aż dynia zacznie się rozpadać.
2 W tym czasie cebulę pokrój w kostkę, dodaj drobno posiekany czosnek i starty na tarce imbir, podsmaż na maśle. Dodaj do dyni z warzywami i zagotuj, a następnie zmiksuj na krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaj trochę wody i dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą. Ugotowanego kurczaka pokrój w kostkę. Pestki dyni upraż na suchej patelni.
3 Zmiksowaną zupę podawaj z odrobiną śmietanki, pokrojonym kurczakiem i posiekanymi pestkami dyni. Przed podaniem oprósz ostrą papryką i tymiankiem.