Zupa dyniowa z kurczakiem

40 minut

łatwe

4 porcje

recipe-img

Filet z piersi kurczaka Konspol, Dynia, Marchewka, Cebula

Składniki

1 filet z piersi kurczaka Konspol KURCZAK WIELKOPOLSKI


500g obranej dyni (najlepiej hokkaido)


2 marchewki


1 cebula


2 spore ziemniaki


sól, pieprz, kurkuma


1 ząbek czosnku


ostra papryka


1 łyżka masła


50 ml śmietanki 30%


olej


Sposób przygotowania

1 Dynię obierz ze skórki, usuń środek z pestkami, pokrój w kostkę i odważ około 500g. Marchew, cebulę i ziemniaki obierz. Do garnka włóż pierś z kurczaka, marchewki i ziemniaki, zalej wodą tak by zakrywała mięso i warzywa (ok. 1 litr). Gotuj z odrobiną soli około 20 minut. Kiedy mięso już będzie miękkie wyjmij je z garnka, a w jego miejsce włóż dynię i dalej gotuj, aż dynia zacznie się rozpadać.

2 W tym czasie cebulę pokrój w kostkę, dodaj drobno posiekany czosnek i starty na tarce imbir, podsmaż na maśle. Dodaj do dyni z warzywami i zagotuj, a następnie zmiksuj na krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaj trochę wody i dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą. Ugotowanego kurczaka pokrój w kostkę. Pestki dyni upraż na suchej patelni.

3 Zmiksowaną zupę podawaj z odrobiną śmietanki, pokrojonym kurczakiem i posiekanymi pestkami dyni. Przed podaniem oprósz ostrą papryką i tymiankiem.